חוסר הוודאות במסחר בשוק ההון
שנים רבות אני חוקר את עולם המסחר גם כסוחר עצמאי וגם כמי שמלווה סוחרים אחרים ועם הזמן הצלחתי לזהות דפוסים דומים בדרך המחשבה של סוחרים שמובילים אותם לכישלון ידוע מראש.
ניסיתי לנתח עשרות ואולי מאות סיטואציות ועליתי על דפוס שחוזר שוב ושוב והוא זה שבעצם מונע מאותם סוחרים להרוויח כסף על בסיס קבוע-
הצורך הבלתי פוסק שלנו לנסות לחזות את העתיד
אם נחשוב רגע למה הצורך הזה כל כך חזק אצלנו, צריך להבין איך המוח האנושי עובד ואיך התכונה הזאת שמוטמעת בכולנו ומכשילה אותנו במסחר- דווקא עוזרת לנו להישרדות בחיים.
יצר ההישרדות שלנו הוא יצר דומיננטי מאוד שעוזר לנו להימנע מסכנות. את היצר הזה אנו מפתחים עוד מיום היוולדנו כאשר אנו חווים סכנות ולומדים איך להימנע מהן.
לדוגמה כשתינוק מתקרב בפעם הראשונה לתנור לוהט הוא לא מכיר את הסכנה שאורבת לו, בפעם הראשונה שיגע בתנור ויכווה יכאב לו ואז תצרב בזיכרונו אותה תחושת כאב שתמנע ממנו לגעת בתנור בפעם הבאה.
הזיכרון יוצר לנו תבניות מהן אנו לומדים איך להתנהל בחיים, ממה להיזהר וממה ללמוד, גם הדברים החיוביים שאנו חווים יוצרים אצלנו זיכרונות נעימים אותם נרצה לשחזר שוב ושוב.
אנו רגילים לחשוב בתבניות שמנתחות כל פעולה שאנו רוצים לעשות ומסיקות מסקנות ממקרי העבר דומים ועל פי זה מעוררות אצלנו דפוסי פעולה.
אם אנו רוצים לבצע פעולה כלשהי שתגרום לנו תחושה נעימה או תוצאה חיובית ע"פ מקרי עבר דומים אותם צרבנו בזיכרוננו – אז כמובן שנשמח לעשות את הפעולה.
אבל אם אנחנו צריכים לבצע פעולה כלשהי שתגרום לנו תחושה לא נעימה שנובעת מתוצאה שלילית ע"פ מקרי עבר דומים אותם צרבנו בזיכרוננו- הרי שננסה בכל דרך להימנע מלעשות אותה.
דפוס הפעולה האנושי הזה שחוזר על עצמו שוב ושוב והוא זה שמעצב את התנהגות בני האנוש- הוא זה שדוחף אותנו להפעיל כל הזמן את הרגש בפעולה בלתי נשלטת של ניסיון לחזות את התוצאה של כל פעולה אותה אנו רוצים לעשות כדי לשרוד!
אז איך הטבע הזה שלנו לנסות ולחזות כל פעולה ועוזר לנו לשרוד ולשגשג בחיים, מכשיל אותנו בצורה כל כך אכזרית במסחר, מדוע כל כך הרבה אנשים מצליחים בתחומם כמו מתמטיקאים, מדענים רופאים וטייסים נכשלים במסחר?
התשובה החד משמעית שלי- היא השימוש ברגש
השימוש ברגש שגורם לנו לנסות לנחש ולחזות מהלכים בשוק ההון, לא באמת עוזר לנו להצליח בגלל שאופיו של שוק ההון שונה לחלוטין מהחיים האמיתיים.
כדי להבין על מה מדובר צריך להכיר את הסביבה בה פועל שוק ההון- הסביבה הכאוטית.
המערכת של שוק ההון היא מערכת כאוטית אותה לא ניתן לחזות לטווחים ארוכים. מערכת כאוטית היא מקרית והחיזוי שלה מוגבל לטווחים קצרים בלבד.
על מנת לחזות תנועה לטווח קצר יש לנתח מספר רב של פרמטרים במקביל, מה שסוחר לא יכול לבצע באמצעים אנושיים ולשם כך יש תוכנות ורובוטים שאפשר באמצעותם לבנות סורקים למסחר שיכולים לנתח מספר רב של פרמטרים במקביל.
אם נשווה את מערכת החיזוי בשוק ההון למערכת חיזוי מזג האוויר (שהיא אגב גם מערכת כאוטית), הרי שגם בחיזוי מזג האוויר משתמשים בפרמטרים רבים אותם מודדים כדי לתת תחזית לטווח קצר בלבד של עד שבועיים קדימה, מעבר לשבועיים תחזית מזג האוויר אינה מדויקת עוד, מכיוון שנכנסים פרמטרים חדשים שמשנים את ההערכה המוקדמת.
בשוק ההון רמת הוודאות לתנועה מתקצרת בזמן אף יותר, ע"פ מחקרים סטטיסטיים רבים שעשיתי, במסחר מומנטום תוך-יומי רמת הוודאות נכונה לדקות מסחר בודדות, ובמסחר סווינג לימים בודדים בלבד. לטווח ארוך- רמת הוודאות כלל לא קיימת ולכן המסחר המועדף עלי בטווח הארוך הוא בתעודות סל על המדדים המנטרלות את הסיכון הנובע מתלות בהשקעה במניה בודדת.
אז מהי המסקנה שכל סוחר בשוק ההון צריך לאמץ? שינוי מנטלי!
- להפסיק אם הניחושים הבלתי פוסקים בסגנון "מה הולך להיות? כי אף אחד לא יכול לחזות את העתיד. ברגע שמחשבה כזו עולה לראש- לנטרל אותה מייד.
- להתחיל לחשוב במונחים סטטיסטיים, מה הסיכון שלי בכל עסקה מול מה הסיכוי, בגלל שאין שום יכולת לנחש הדבר היחיד שידוע לפני כניסה לעסקה הוא מה הסיכון ומה הסיכוי. שנקבעים עוד לפני כניסה לעסקה.
- להתחיל לחשוב על מסחר בתנאי אי וודאות, כלומר לקצר ככל שניתן את זמן השהות בשוק.
- השקעה לטווחים ארוכים מומלצת לרוב רק במדדים המנטרלים את הסיכון של השקעה במניה בודדת, תזכרו תמיד את מקרי מניית טבע, אפריקה ודומיהן שירדו 90% לאחר ששנים רבות סיפקו תשואות יפות לסוחרים.
- להיעזר תמיד בסורקים ורובוטים שיכולים לעשות את עבודת עיבוד הנתונים בצורה הרבה יותר טובה מאיתנו.